صنعتی معدنی فناوران کانسار پارس

استحصال سولفات منیزیم از دولومیت در آزمایشگاه شرکت صنعتی و معدنی فرزانگان کانسار پارس

۱۵:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۴ | مقالات علمی
اشتراک با دیگران

به دست آوردن سولفات منیزیم خشک ، تک آبه و هفت آبه از سنگ دولومیت

مهندسین آزمایشگاه کارخانه اکسید منیزیم لامرد موفق شدند سه نوع سولفات منیزیم خشک ، تک آبه و هفت آبه را از سنگ دولومیت در آزماشگاه این کارخانه از طریق فرایندهای شیمیایی خاص به دست بیاورند.

سولفات منیزیم با نام تجاری نمک اپسوم دارای ترکیب شیمیایی است با فرمول MgSO4 متشکل از کاتیون های منیزیم و آنیون های سولفات وبه صورت یک ماده ی جامد بلوری سفید است که در آب محلول است اما در اتانول حل نمی شود.

 

منیزیم سولفات معمولا به صورت هیدراته با فرمول با فرمول عمومی MgSO.nH2O یافت می شود. n دارای مقادیر مختلف بین 1 تا 11 است. متداول ترین فرم هیدراته این نمک معدنی ، هپاهیدرات با فرمول مولکولی MgSO.7H2O که به نمک اپسوم (Epsom salt) شهرت دارد.

تا پیش از این نیزمنیزیم سولفات از دو روش ذیل تهیه می گردید :

1_منبع طبیعی از نمک منیزیم سولفات

با استفاده از پساب های صنعتی آب دریا یا پساب های صنعتی شامل منیزیم و مستقیما از بسترهای خشک دریاچه و سایر منابع طبیعی

2_تهیه سولفات منیزیم با استفاده از اسید سولفوریک:

MgSO4 را می توان با واکنش منیزیم کربنات (MgCO3) یا منیزیم اکسید (MgO) با اسیدسولفوریک به منظور رسوب هیدروکسید منیزیم و واکنش رسوب با اسید سولفوریک تهیه کرد.

تقریباً همه اشکال معدنی شناخته شده از نمک MgS04 به فرم ساختاری هیدراته هستند. اپسومیت ، ساختار مشابه طبیعی "نمک اپسوم" است. مریدانیانت (MgSO4.11H20) در سطح دریاچه های یخ زده مشاهده شده است و تصور می شود که در مریخ نیز وجود داشته باشد.

هگزا هیدراته فرم بعدی از این نمک است که به صورت متداول یافت می شود . پس از آن می توان ساختارهای تری هیدراته و پنتاهیدراته را یافت که با احتمال کمتری وجود دارند . نمک معدنی "کیزریت" ساختار مونوهیدراته سولفات است و در بین رسوبات تبخیری شایع تر است.

انواع سولفات منیزیم

این ترکیب در انواع مختلف بدون آب و آبدار و با فرمول کلی MgSO4.nH20 وجود دارد. متداول ترین فرم هیدراته این نمک معدنی ، منیزیم سولفات هفت آبه یا هپا هیدرات (MgS047H2O) می باشد و اغلب در منابع طبیعی مانند آب دریاها و چشمه های معدنی یافت می شود.

سولفات منیزیم به اشکال مختلفی که در ذیل نامبرده شده است وجود دارد:

  • سولفات منیزیم بدون آب یا خشک : که با فرمول شیمیایی MgSO4 و به عنوان یکی از عوامل خشک کردن می توان استفاده کرد . این ماده بیشتر استفاده ای خوراکی دارد و کاربردی پزشکی مانند: استفاده برای داروهای عروقی ، داروهای ضد تشنج ، داروهای بیهوشی مورد استفاده در اتاق های عمل ، داروهای التیام بخش درد و...
  • سولفات منیزیم 1 آبه  با فرمول شیمیایی MgSO41H2O
  • سولفات منیزیم 3 آبه  با فرمول شیمیایی MgSO43H2O
  • سولفات منیزیم 4 آبه با فرمول شیمیایی MgSO44H2O
  • سولفات منیزیم 5 آبه با فرمول شیمیایی MgSO45H2O
  • سولفات منیزیم 6 آبه با فرمول شیمیایی MgSO46H2O
  • سولفات منیزیم 7 آبه با فرمول شیمیایی MgSO47H2O : این مدل معروف ترین ترکیب سولفات منیزیم است که به صورت کریستالی شکل و بدون رنگ و در بعضی موارد سفید رنگ است و در آب حل می شود و در اتانول حل شوندگی پایینی دارد. این نوع ماده به دلیل داشتن منیزیم که از مواد مورد نیاز بدن است استفاده های متعددی در صنعت پزشکی و غذایی دارد. از دیگر استفاده های این مدل می توان به استفاده کردن در صنعت کود کشاورزی اشاره کرد. این نوع سولفات منیزیم به دلیل دارا بودن Mg و گوگرد باعث غنی شدن خاک می شوند به همین دلیل است که در کشورهای جهان اول از این نوع سولفات منیزیم در غنی کردن و آماده کردن خاک برای باروری استفاده زیادی می شود وهمانطور که قبلا اشاره شد این نوع سولفات منیزیم در آزمایشگاه کارخانه اکسید منیزیم استحصال شده است.
  • سولفات منیزیم 11 آبه با فرمول شیمیایی MgSO411H2O

کاربردهای سولفات منیزیم :

1-کاربرد در پزشکی : دراین مقاله به چند مورد از کاربردهای پزشکی سولفات منیزیم اشاره کرده ایم.درادامه به صورت تیتر وار سایر موارد استفاده  در صنعت پزشکی نیز اشاره می شود:

  • به عنوان نمک های حمام برا تسکین دردهای پا
  • استفاده برای مواد آرایشی
  • کنترل تشنج
  • تسکین درد شکمی
  • و...

2-کاربرد در صنایع شیمیایی : از سولفات منیزیم برای ساخت اکسی سولفات سیمان استفاده می شود و همچنین به عنوان جاذب رطوبت که در سنتز مواد آلی آزمایشگاه به عنوان ماده خشک کننده استفاده می شود. به عنوان مثال در ترکیب یک ماده آلی با سولفات منیزیم رسوب جامدی که نقطه جوش پایینی دارد با فرایند تقطیر جدا می شود.

3- آماده سازی مواد غذایی

4- ساختمان سازی

 



0 53

پیشرفت کار در معادن شرکت (درصد)

0 57

پیشرفت احداث کارخانه اکسید منیزیم لامرد (درصد)

آلومینیوم ( دلار بر تن ): 2627.50 مس ( دلار بر تن ): 9270.00 روی ( دلار بر تن ): 3448.00 نیکل ( دلار بر تن ): 29010.00 سرب ( دلار بر تن ): 2179.50 قلع ( دلار بر تن ): 30740.00 کبالت ( دلار بر تن ): 37963.10 طلا ( دلار بر اونس ): 1,662.66 نقره (دلار بر اونس): 19.27 منیزیم ( دلار بر تن ): 3618.45 اکسید منیزیم %97 ( دلار بر تن ): 1400 اکسید آلومینیوم یا آلومینا (دلار بر تن): 650 نرخ مواد معدنی